Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Aς τη γιορτάσουμε όπως της αξίζει!
Το 2000 το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης (World Kindness Movement) θέλοντας να γεφυρώσει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας, πολιτικής, καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης την 13η Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Αλήθεια, γιατί Καλοσύνη;
Η Καλοσύνη ορίζεται διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Κοινός παρονομαστής όμως, όλων των ορισμών είναι η επιθυμία για προσφορά χωρίς κέρδος ή ανταμοιβές.
Η καλοσύνη είναι μια κίνηση, μια πράξη ευγένειας, μια ωραία λέξη, ένα μοίρασμα, μια φιλοφρόνηση, μια αλτρουιστική δράση. Αφήνει στην άκρη διαφορές, εμπόδια, δυσκολίες ενδοπροσωπικές και διαπροσωπικές και στοχεύει απευθείας στο συναίσθημα της πληρότητας, της ικανοποίησης, της ευτυχίας που νιώθει όποιος βοηθά, μοιράζεται, προσφέρει.
Μια πράξη καλοσύνης προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση. Είναι μέχρι να γίνει η αρχή, και έπειτα σαν κύμα παρασύρει τους άλλους ανθρώπους να κάνουν και εκείνοι με τη σειρά τους κάτι καλό !
Η καλοσύνη εμπνέει, δεν κοστίζει τίποτα, δεν είναι χρονοβόρα και μόνο οφέλη μετρά στο πέρασμά της.
Η αξία της Καλοσύνης αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας και ο αντίκτυπος που έχει στην ψυχική και σωματική υγεία έχει ερευνηθεί επιστημονικά, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.
Οφέλη Καλοσύνης!
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πράξεις καλοσύνης σχετίζονται θετικά με τα επίπεδα ευημερίας των ανθρώπων, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη στην ψυχική και σωματική τους υγεία.
Τα άτομα που φέρονται γενναιόδωρα, με σεβασμό και καλοσύνη αποκτούν πιο εύκολα φίλους και δομούν πιο θετικές ανθρώπινες σχέσεις, βιώνοντας παράλληλα περισσότερα θετικά συναισθήματα στη ζωή τους. Ενισχύεται το αίσθημα του ανήκειν και η αυτοπεποίθηση τόσο του ανθρώπου που προσφέρει όσο και του ανθρώπου που δέχεται την υποστήριξη.
Η συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες, η εκτέλεση αλτρουιστικών πράξεων, οι φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και γενικά η ανιδιοτελής συμπεριφορά και η προσφορά έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην ευημερία και την μακροζωία. Το αίσθημα απελπισίας, η θλίψη, το άγχος, η απομόνωση μειώνονται, ενώ τα αισθήματα της πληρότητας, της ηρεμίας, της ικανοποίησης αυξάνονται σε κάθε καλή πράξη.
«Καμία πράξη καλοσύνης δεν πάει χαμένη» (Aίσωπος), λοιπόν, όσο μικρή και αν είναι, όποια κατεύθυνση και αν έχει!
Καθημερινές απλές πράξεις φροντίδας, γενναιοδωρίας, συμπόνιας, αρκούν για να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει!
Φροντίζω τον εαυτό μου με καλοσύνη, προσφέρω στον συνάνθρωπο, αγαπώ το περιβάλλον που ζω, και κάνω την αλλαγή στη ζωή μου και στον κόσμο.
«Σε έναν κόσμο που μπορεί να είσαι τα πάντα, να επιλέγεις να είσαι ευγενικός και να φέρεσαι με καλοσύνη»!